Neskutečně dobrá bezinková limonáda

Jak už název napovídá, tak tenhle blog nebude jen o knihách, ale i o receptech na výborné zákusky, a v tomto případě i na pití. Máte asi tak týden na to, než odkvetou poslední květy bezu, takže hurá na lup, protože bezinková limonáda je bezkonkurenční.
Je až zarážející kolik nevyužitého bezu roste všude kolem :) Ačkoli hned u cest je jich spousta, doporučuju raději si poodejít kousek dál, kde květy nejsou vystaveny zplodinám z aut přímo. Samotná příprava limonády je hodně jednoduchá, ale nezapomeňte, že pokud ji budete chtít připravit na nějaký večírek či piknik, musíte začít den předem.


Na bezkonkurenční bezinkovou limonádu budete potřebovat:
  • 10 - 15 květů bezu (čím víc, tím silnější)
  • 4 litry převařené vody
  • 400 g cukru
  • 2 citrony
  • 1 lžičku sušeného droždí

Další propriety:
  • 5 litrová nádoba (ideálně, ale pokud nemáte, stačí několik menších)
  • 1 igelitový pytlíček
  • gumička

Postup:
Připravíte si vhodně velkou nádobu (nebo několik větších zavařovaček) a nasypete do ní cukr. Dáte vařit vodu a až dosáhne bodu varu, tak s ní zalijete připravený cukr. Chvilku počkáte a pak do vody vymačkáte jeden celý citron. Vše zamícháte a necháte vychladnout tak 2 hodinky, dokud voda nebude pouze vlažná. V mezičase zpracujete druhý citron a bezové květy. U citronu oloupete slupku (pokud tedy nemáte bio citron) a nakrájíte ho na kolečka. Bezové květy properete pod tekoucí vodou. Jakmile voda bude pouze vlažná, tak přidáte lžičku droždí (a zamícháte), na kolečka nakrájený citron a bezové květy. Přikryjete igelitovým pytlíkem, zajistíte gumičkou a do igelitového pytlíčku uděláte několik dírek.

Teď už jen počkáte 24 hodin a můžete stáčet do láhví. Máme vyzkoušeno, že když limonádu necháte další den v lednici, tak je pak ještě lepší. Na zdraví! :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pastýřská koruna - Terry Pratchett

Nepečený (fejk) medovník